Miért a LED?

tovább...

Miért a LED?A XXI. század első évtizedének végén jól látszik, hogy a hagyományos fényforrások ideje lejárt. Egyre több energiát fogyaszt az emberiség, már nem engedhetjük meg magunknak a pazarlás luxusát. De van megoldás, nem kell lemondanunk a megszokott "fényűzésről", ugyanakkor a kor kihívásainak megfelelően világíthatunk a LED-ek (fénykibocsájtó diódák) segítségével.


Lássuk a LED-es világítás főbb előnyeit:
LED-es világítás előnye

LED-es világítás előnyeEnergiatakarékos működés

A hagyományos izzók esetében a felvett teljesítményük 95 %-a vész kárba a felesleges hőtermelés miatt. A LEDeknél ez az arány nagyságrendekkel jobb, ráadásul hősugárzás egyáltalán nincs, ezért akár 70 %-os megtakarítás is elérhető.

LED-es világítás előnyeHosszú élettartam

A LED-ekkel működő fényforrások élettartama többszöröse a hagyományos izzóénál. A hagyományos izzók 1000 órás, a halogén izzók néhány ezer órás élettertamával szemben a LED fényforrások 50.000-100.000 óráig világítanak. (Bár ez sem teljesen igaz, mivel ezen időtartam után is világítanak. A meghatározás szerint a LED-ek élettartamát 30%-os fényáram-csökkenés eléréséig számítják)

LED-es világítás előnyeAlacsony karbantartási költség

Hosszú élettartamuk miatt ritkán kell cserélni, egyszeri beruházást igényel, így ideális megoldást jelentenek nehezen hozzáférhető, magas munkaköltséggel karbantartott, veszélyes helyeken (ezért ideálisak az általunk használt területeken: közvilágítási megoldásoknál, akadályvilágításnál, reptéri, heliport világításnál)

LED-es világítás előnyeNagy fényhasznosítás

A hagyományos izzó a felhasznált teljesítmény nagy részét melegítésre használja, így fényhasznosítása alacsony, 8-14 lm/W, a LED ezzel szemben jellemzően 80-90 lm/W, de a fejlesztések gőzerővel folynak, így a világítási célú fehér LEDek már 130 lm/W körül mozognak, kísérleti modellek már a 180-as határt is elérték

LED-es világítás előnyeMinimális hőtermelés

A LED működés közben minimális mennyiségű hőt termel, nem tűzveszélyes, ezért olyan helyeken is felhasználható, ahol a melegedés veszély jelent, ezen kívül a légkondícionáló berendezéseket sem terheli feleslegesen, ellentétben a halogén és a hagyományos izzókkal.

LED-es világítás előnyeKis helyigény, alacsony tömeg

A LED-ek minden más fényforrásnál kisebb méretűek és tömegűek, ezért rengeteg anyagot és energiát lehet megtakarítani a gyártásnál. Nem utolsó sorban sokkal kisebb a szélterhelése egy kisebb LEDes lámpának, mint hagyományos társaié.

LED-es világítás előnyeNem bántja szemet, nem vibrál

Ellentétben az energiatakarékos lámpákkal, és a gáztöltésű izzókkal (nátrium- vagy higanygőz) a LED nem vibrál, így nem bántja az ember szemét. Néhány ipari alkalmazásnál, ahol forgómozgású gépeket üzemeltetnek, egyenesen tiltott a villódzás. A LEDek itt is megállják helyüket (hozzá kell tennünk: megfelelő tápegység használatával)

LED-es világítás előnyeKönnyen irányítható fénynyaláb, kis fényszennyezés

A hagyományos izzó a tér minden irányába világít, csak tükörrel és nagyméretű lencsékkel lehet irányítani fényüket , a LED esetében ez a szórás minimális, a lencsék mérete néhány mm. Egyre fontosabb előny a kisebb fényszennyezés (éppen az irányított fénnyalábnak köszönhető), nagyobb városaink környékén zavaró a fauna és flóra számára, de pl . acsillagok is alig láthatóak.

LED-es világítás előnyeSzabályozható fényerő

Sok alkalmazásnál elengedhetetlen követelmény a fényerőszabályozás. Vállalkozásunk célterületein egyenesen követelmény. Az izzógyilkos fényerőszabályozás egyáltalán nem árt a LEDeknek, ráadásul egyszrűbben megoldható.

LED-es világítás előnyeKésleltetés nélkül kapcsolható

Nem szükséges a fény kibocsátásához a bemelegedés azaz a megfelelő hőmérséklet elérése, mint a pl.a gáztöltésű fényforrások esetében, a LED azonnal, kapcsolás után a megfelelő üzemi fényt produkálja.

LED-es világítás előnyeKorlátlan alkalommal ki-be kapcsolható

Mivel nem tartalmaz izzószálat, és a működési elve nem a melegedésen alapul, nem érzékeny a ki-be kapcsolgatásra, azaz a hirtelen lehülésre-felmelegedésre. A kapcsolgatás nem okoz élettartam rövidülést.

LED-es világítás előnyeTörpefeszültségről üzemeltethető

Nem elhanyagolhatóak az életvédelmi szempontok. Fokozottan veszélyes helyeken, pl. gyermekek közelében gond nélkül használhatóak a LED-ek, mivel tápfeszültségü csak néhány volt. Ezenkívül a másik előny a többszörös feszültségátalakítás nélküli akkumulátoros/napalemes táplálás.

LED-es világítás előnyeÉrzéketlenség a rázkódással, ütéssel szemben

A LEDek olyan több tíz vagy több száz G gyorsulást is elviselnek, ellentétben a hagyományos fényforrásokkal szemben. Elég csak a járműipari vagy magas helyeken történő felhasználásra (rázkódás szél miatt) gondolnunk.

LED-es világítás előnyeFényspektruma ideális

a LED által kibocsátott fény spektruma keskeny, nem tartozik bele sem az UV sem az infravörös tartomány, így nem károsítja a tárgyak anyagát, az áruk színét, vagy az emberek látását.

LED-es világítás előnyeNem tartalmaz gázokat

A LED nem tartalmaz mérgező vagy drágán előállítható gázokat.

LED-es világítás előnyeJobb láthatóság és színvisszaadás

Újabban a kutatások kimutatták, hogy az éjszakai, ún szkotopikus látást jobban segítik a LED-es fényforrások, mint pl. a Na- vagy higanygőz lámpák, mivel a fénykibocsájtás spektruma szélesebb a kék tartományban. Akár kisebb (LEDes) fényerőnél is jobban látszanak a tárgyak, ami nem mellékes pl. az utcai megvilágításnál.